În a treia zi a evenimentului Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Europa am participat cu toţii la Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca unde l-am avut iarăşi în mijlocul nostru pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Deşi vremea a fost ploioasă, toţi tinerii au stat până la sfârşitul slujbei, toţi uniţi şi încălziţi întru acelaşi duh.

 

Alături de Preafericitul Daniel, s-au aflat următorii ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Părinte Iustinian, Arhiepiscop de Kalmykia şi Elista (Patriarhia Moscovei), Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), Preasfințitul Părinte Iona, Episcop de Obuchovo (Biserica Ortodoxă Ucraineană – Patriarhia Moscovei), Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

 După citirea Pericopei Evanghelice de la Matei 22, 2-14, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învăţătură intitulat HAINA DE NUNTĂ CEREASCĂ – LUMINA SUFLETULUI CURAT (Cuvântul integral al Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române poate fi citit în întregime aici), în care a evidenţiat învăţăturile ce reies din textul biblic, din care redăm un fragment:

„Sfinții Părinți ai Bisericii, mai ales Sfântul Grigorie de Nyssa, trăitor în secolul al IV-lea, a interpretat această expresie: «Mulți sunt chemați, dar puțini sunt aleși» zicând că toți oamenii sunt chemați la mântuire, dar sunt aleși cei care răspund chemării, mai precis cei care se pregătesc să împlinească voia lui Dumnezeu Care-i cheamă la viața veșnică. Toți oamenii sunt chemați în Iisus Hristos la nunta Sa din ceruri, la mântuire, adică la fericirea comuniunii de iubire şi viaţă veșnică, dar devin aleși cei care răspund chemării lui Dumnezeu prin credință, rugăciune și fapte bune. Aceștia ascultă Sfânta Evanghelie, participă la Sfintele Slujbe, se împărtășesc cu Sfintele Taine, care sunt arvuna nunții fiului de împărat, și ajută pe cei în nevoi. Aleși devin cei care prin nevoințe multe, prin lacrimi de pocăință își curăță haina de la Botez pătată de păcate și se luminează prin Sfânta Spovedanie și prin Sfânta Împărtășanie”.

„Când în Evanghelie se vorbește despre haina de nuntă, aceasta nu se referă doar la hainele exterioare care acoperă trupul omului trecător, ci se referă mai ales la haina sufletului omului, care se prezintă în fața Dreptului Judecător înveșmântat în lumină sau în întuneric, în lumina credinței și a faptelor bune, sau în întunericul necredinței și al faptelor rele sau al păcatelor.

De fapt, haina aceasta este harul lui Hristos primit la Botez, după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel zicând: «Câți în Hristos v-ați botezat, în Hristos v-ați și îmbrăcat» (Galateni 3, 27). Ne-am îmbrăcat în Hristos în sensul că prin Botez ne îmbrăcăm cu haina harului Său, cu haina prezenței Sale luminoase și sfințitoare, în noi și în jurul nostru. De aceea, la Botez se cere: «Dă-mi mie haină luminoasă, Cel ce te îmbraci cu lumina ca şi cu o haină». Haina luminoasă primită la Botez este «harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu-Tatăl și împărtășirea Duhului Sfânt” (cf. 2 Corinteni 13,  13)», a spus Preafericirea Sa.

Tot în cadrul celei de a treia zi a avut loc şi Specacolul de Tradiţii şi Folclor organizat în incinta Parcului Central unde au participat atat tineri participanţi cât şi public clujean. Tot în Parcul Central, voluntarii evenimentului au organizat şi o zonă de activităţi interactive unde tinerii au avut parte de multe jocuri şi activităţi sportive.

A urmat în auz de toacă şi glasuri duioase deosebita procesiune a tinerilor de la Parcul Central la Catedrala Mitropolitană din Cluj Napoca.

Seara a culminat cu un concert extraordinar ţinut în Piaţa Unirii de Ducu Bertzi, Magda Puşkaş, dar şi de lansarea celor 300 de lampioane. Fiecare grup a avut ocazia să lanseze câte o lumină spre cer.