Doamne ajută!

Probabil toţi ştiţi deja că puteţi redirecţiona 3,5% din impozitul anual salarial către o organizaţie neguvernamentală. Dacă nu, vă explicam:

Sistemul “3,5%” permite contribuabililor persoane fizice să direcţioneze 3,5% din impozitul lor pe venit către o organizaţie neguvernamentala. Este un sistem prin care cetăţenii au posibilitatea să decidă în mod direct ce se intamplă cu impozitele lor.

A apărut astfel o formă de parteneriat între cetăţean, autorităţi fiscale şi sector ONG. Practic cetăţeanul spune statului modul în care vrea să fie cheltuită o parte din impozitul său.

Adică, dumneavoastră nu scoateţi nici un ban din buzunar. Puteţi redirecţiona însă, 3,5% din cei care oricum “sunt scoşi din buzunar” dinspre stat, spre o organizaţie la alegere.

Ce facem cu acei 3,5%? Ne continuăm activitaţile, despre care puteţi citi în detaliu aici: https://www.ascorcluj.ro/despre/

În principiu, desfăşuram activităţi culturale (conferinţe, expoziţii de icoane, proiecţii de film), activităţi social-filantropice (vizite la Căminul de Bătrâni, activităţi educaţionale şi recreative a copiilor instituţionalizaţi în şcoli speciale, concerte de colinde în spitale, cămine studenţeşti şi cămine de bătrâni) şi activităţi specifice (tabere, pelerinaje, sfinţirea căminelor studenţeşti).

Dacă alegeţi să direcţionaţi aceşti 3,5% către A.S.C.O.R., vă punem la dispoziție trei modalități prin care puteţi face aceasta:

  1. Prin completarea formularului online, accesând pagina https://redirectioneaza.ro/ascorcluj și urmând pașii descriși acolo.
  2. Prin formularul fizic, ce îl veți găsi la Biserica Studenţilor din complexul Haşdeu. După completarea formularului fizic vă rugăm să îl lăsați înapoi la bisericuță, lângă pomelnice. Tot acolo puteţi găsi şi formularele necompletate tipărite.
  3. Prin descărcarea formularului din linkul de mai jos și completarea acestuia:

Cerere 230 <– daţi click dreapta aici, descărcați (Save link as…), îl deschideți cu Acrobat Reader (pentru a instala Acrobat Reader folosiți acest link) şi printaţi acest formular. Conform cu varianta actualizata pe anul 2024

ATENȚIE !!!! Nu deschideți documentul în browser, nu îl afișează corect. Căutați folder-ul unde l-ați descărcat și îl deschideți prin dublu-click.

*  Din anul 2020 trebuie sa bifati categoria de venit din care sa redirectionati cei 3.5%. Categoria de de venit se evidentiaza la punctul II din cerere. Și tot la același punct puteți bifa pentru distribuirea sumei pe 2 ani de zile, astfel anul următor nu va fi nevoie să recompletați formularul.

Partea cu datele A.S.C.O.R.-ului au fost deja completate, ca să vă fie cât mai uşor. Dumneavoastră mai aveţi de completat doar partea de sus, ce ţine de datele personale.
Nu este neapărat necesar să completaţi suma pentru susţinerea entităţii nonprofit. Organul fiscal va calcula şi va vira suma admisă, conform legii. Deci, câmpul sumă rămâne necompletat.

Mai departe, aveţi două opţiuni:

  1. Descărcaţi, tipăriţi şi completaţi declaraţia tipărită pe care o lăsaţi la Biserica Studenţilor din complexul Haşdeu lângă pomelnice. Tot acolo puteţi găsi şi formularele necompletate tipărite. Mai departe  ducem noi declaraţia la Administrația Locală a Finanţelor Publice din Cluj sau o expediem prin poştă la administraţia fiscală de care aparţineţi până la 25 mai 2024.

sau:

  1. Puteţi depune personal declaraţia completată la organul fiscal de care aparţineţi (Administraţia locală a Finanţelor Publice) sau îl trimiteți prin poştă până la 25 mai 2024. Există și posibilitatea de a-l depune on-line.

ATENŢIE! La domiciliu vă rugăm să completaţi cu datele din buletin. Chiar dacă staţi în chirie şi/sau aveţi flotant completaţi tot cu adresa domiciliului din buletin. Fiecare persoană este arondata unei administraţii fiscale în funcţie de adresa domiciliului din buletin şi declaraţia se depune la administraţia respectivă personal sau prin poştă.