„𝘐𝘢 𝘢𝘮𝘪𝘯𝘵𝘦, 𝘊𝘦𝘳𝘶𝘭𝘦, 𝘴𝘪 𝘷𝘰𝘪 𝘨𝘳𝘢𝘪; 𝘴𝘪 𝘷𝘰𝘪 𝘭𝘢𝘶𝘥𝘢 𝘱𝘦 𝘏𝘳𝘪𝘴𝘵𝘰𝘴, 𝘊𝘢𝘳𝘦 𝘢 𝘷𝘦𝘯𝘪𝘵 𝘥𝘪𝘯 𝘍𝘦𝘤𝘪𝘰𝘢𝘳𝘢 𝘤𝘶 𝘵𝘳𝘶𝘱”
 
Conform rânduielii de nevoință, în Prima Săptămână din Postul Mare se săvârșește Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
 
,,Canonul de pocăinţă al Sfântului Andrei este mare nu numai pentru că este cel mai lung din toată imnografia Bisericii (are 271 de tropare), ci mai ales prin puterea duhovnicească ce-l străbate. Ca o frescă a pocăinţei, aduce de la Adam şi până la înălţarea Domnului, mulţime de pilde de pocăinţă, şi de nevoinţă, precum şi pilde ale celor ce au căzut şi s-au pocăit ca să ne înveţe să ne ferim de poticnire şi să alergăm la Dumnezeu cu pocăinţă, lacrimi şi fapte mântuitoare.” (Protosinghel Petroniu Tănase, Uşile pocăinţei. Meditaţii duhovniceşti la vremea Triodului, Editura Doxologia, Iaşi, 2012)
 
În cea dintâi seară rânduită pentru săvârșirea Canonului cel Mare, am avut marea bucurie de-al avea în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
 
Preasfinția Sa a adresat tinerilor prezenți și un cuvânt bogat în înțelesuri referitor la starea sufletelor noastre, stare pe care suntem invitați să o trăim în această perioadă de nevoință, atât prin post, cât și prin rugăciune.

Cuvântul integral îl puteți asculta mai jos: