„Pelerinajul este o tradiție veche, care coboară până prin secolele III”, spunea Prea Sfințitul Vasile Someșanul într-un interviu acordat anul trecut, cu ocazia pelerinajului pe jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula.

A.S.C.O.R. Cluj a ajuns la cel de-al cincilea pelerinaj pe jos și cu bicicleta, parcurgând deja bine-cunoscuta vestita distanță de 18 km pe jos, respectiv 35 km cu bicicleta. De data aceasta, ținta pelerinajului a fost Mănăstirea Putna.

Pelerinii au pornit în zorii zilei de 29 august din Cluj (aproximativ ora 02:30), parcurând cu autocarul drumul până la Mănăstirea Sucevița, unde au participat la Sfânta Liturghie. Zona muntoasă și priveliștile inedite din vremea răsăritului de soare au încântat privirile multora. După Sfânta Liturghie, am vizitat muzeul Mănăstirii. Una dintre cele mai impresionante piese este epitaful împodobit cu perle naturale. De o mare valoare sunt și câteva broderii lucrate cu fir de aur, argint și mătase, tetraevangheliarele ferecate în argint aurit și chivotul donat de Mitropolitul Gheorghe Movilă. De la Maica Ioana aflăm că Mănăstirea este ctitorie a familiei Movilă, mai cu seamă a lui Ieremia Movilă. Ceea ce impresionează este timpul scurt în care s-au efectualt lucrările de ridicare a acestui așezământ: a fost zidită în doar doi ani (1582-1584) și pictată în întregime în doar 10 luni. Biserica are hramul „Învierea Domnului” și întrunește, din punct de vedere arhitectural, elemente ce aparțin stilurilor bizantin, gotic și moldovenesc. Dintre scenele picturale, cele mai reprezentative sunt „Scara virtuților” și „Arborele lui Iesei” (în exterior) și cele ce redau viața Sfântului Moise Arapul, a Sfântului Nicolae și a Sfântului Mucenic Gheorghe (în interior).

După ce au luat masa și s-au bucurat de ospitalitatea Mănăstirii, pelerinii bicicliști au intrat în „arenă”, urmați de pelerinii pedeștri, care au pornit călătoria din satul Vicov. În jurul orei 18.00, au ajuns cu toții în Comuna Putna, unde s-au bucurat de o primire călduroasă din partea sătenilor, fiind întâmpinați de fete și băieți îmbrăcați în port de sărbătoare și serviți cu colac. La scurt timp s-au întalnit și cu Părintele ………, slujitor in satul Putna, alături de care și-au continuat drumul până la biserica satului, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”. Ajunși acolo, s-au bucurat din nou de ospitalitatea moldovenească, fiind serviți cu o bine-venită masă de seară. Pe urmă, pelerinii au vizitat cea mai veche biserică de lemn din Europa (1346), aflată în curtea bisericii satului. După aceea, ne-am adunat cu toții în biserică pentru a rosti câteva rugăciuni de mulțumire și a intona cântece închinate Maicii Domnului.

La ora 20:25, pelerinii au pășit în curtea Mănăstirii Putna, atingând astfel ținta pelerinajului. Bucuria sufletească a fost pe măsură, atât pentru faptul de a fi ajuns la destinație, cât și pentru că ne-au înconjurat cântările din timpul privegherii.

A doua zi, pelerinii au asistat la Sfânta Liturghie tot la Mănăstirea Putna. Cântarile psaltice intonate de monahi au contituit un cadru duhovnicesc aparte, iar cuvântul pe care Starețul Melchisedec l-a adresat tinerilor înainte ca aceștia să-și continue drumul a fost o adevărată dovadă de gingășie și de căldură sufletească.

Înainte de a se întoarce la Cluj, palerinii au vizitat și alte Mănăstiri deosebite. Una dintre ele este Sihăstria Putnei, unde ne-am închinat la moaștele unui număr foarte mare de Sfinți, printre care și Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou, și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. O alta este Voroneț, unde am putut vedea două reprezentări iconografice aparte și rar întâlnite: Mântuitorul când era urcat pe cruce și scena în care străjerii au adormit în timp ce păzeau mormântul.

La Mănăstirea Secu, pelerinii s-au putut închina la moaștele Sfântului Mitropolit Varlaam, prăznuit chiar în acea zi, pe 30 august, precum și la mormântul Sfântului Ioan de la Râșca și Secu. Tot acolo se află o altă icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului și o parte din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul.

Spre seară, am ajuns și la Mănăstirea Sihăstria. Pelerinii s-au închinat la mormintele părinților Ilie Cleopa și Paisie Olaru, precum și la cel al Mitropolitului Ioanichie Bălan. De asemenea, au intonat cântări precum „Sfinte Dumnezeule”, „Cu Sfinții odihnește, Hristoase”, „Veșnica pomenire” și „Hristos a înviat”, cerând astfel ajutorul și ocrotirea lor.

Nădăjduim ca acest pelerinaj să fie pentru fiecare participant un ajutor în calea spre mântuire. Dumnezeului nostru slavă!


„Cat de frumoase sunt pe munti picioarele trimisului care vesteste pacea, a solului de veste buna,care da de stire mantuirea,care zice Sionului:Dumnezeul tau este imparat”Isaia 52:7

Pelerinaj la Putna si Bucovina ascor cluj