Tabăra de vară ASCOR-Cluj în ţinuturile lui Gelu

Anul acesta, la început de august, în postul Adormirii Maicii Domnului, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din România (ASCOR), filiala Cluj-Napoca a organizat tabăra de vară pentru tineri în localitatea Dăbâca. Satul, care adăposteşte fosta cetate a comitatului sau chiar cetatea regală a lui Gelu, după cum susţin unii arheologi şi oameni de ştiinţă, locul de o semnificaţie istorică aparte pentru Transilvania, a fost gazda primitoare a peste două sute de tineri ce au ales să-şi petreacă altfel timpul liber. 
Liturghii zilnice, slujbe de seară în cadrul cărora a fost intonat Paraclisul Maicii Domnului Pantanassa, discuţii şi cateheze, o varietate de ateliere, drumeţii, dar şi multe activităţi-surpriză i-au aşteptat pe cei care au preferat să se destindă într-un atare mod.
 
Ateliere mai vechi, dar şi rucodelii mai noi
Aşa cum se ştie, specificul taberei de vară adresată studenţilor constă în trăirea şi valorificarea tradiţiilor creştin-ortodoxe, dar şi a datinilor strămoşeşti. Organizatorii evenimentului s-au îngrijit ca cele două aspecte fundamentale să transpară în toate activităţile duhovniceşti, culturale şi meşteşugăreşti din timpul taberei de la Dăbâca.
Astfel, voluntarii dibaci ai ASCOR, tineri care şi-au dezvoltat pe parcursul anilor diverse talente şi îndemânări, au desfăşurat o paletă vastă de ateliere. Împletirea metanierelor şi a cruciuliţelor, sculptatul în lemn, brodatul procoveţelor, restaurarea costumelor populare, realizarea icoanelor prin metoda litografierii au animat mulţi tineri şi tinere dornici de a învăţa tehnici de lucru manual.
O noutate a taberei a fost atelierul de confecţionat opinci. Preşedintele ASCOR, Bogdan Dincă, coordonatorul acestui atelier, a reuşti să stârnească interesul multor participanţi, care s-au implicat activ în meşteşugirea încălţămintei tradiţionale. La sfârşitul taberei roadele au fost vizibile: zeci de perechi de opincuţe au fost gata de a fi purtate. Acestea sunt destinate mai ales pentru evenimentele culturale organizate de ASCOR Cluj-Napoca, atunci când tinerii se îmbracă în straie populare.
Un alt atelier nou, extrem de popular printre participanţii taberei, a fost cel de comunicare non-violentă. Cum să îţi structurezi discursul într-o manieră prietenoasă, cum să te adresezi celuilalt pe un ton non-agresiv chiar şi în condiţii mai constrângătoare, cum să comunici corect cu copiii, cum să fii model pentru ei au fost câteva din întrebările la care coordonatoarea atelierului, Virginia Neacşu, a ştiut să răspundă şi să ofere soluţii. Cursul de comunicare non-violentă a fost foarte util mai ales pentru educatoarele şi învăţătoarele din cadrul comunităţii Bisericii Studenţilor, care sunt mereu interesate de găsirea unor metode cât mai adecvate de comunicare cu cei mici.
 
Activităţi sportive pentru iubitorii de mişcare şi de natură   
Tabăra de vară de la Dăbâca s-a dovedit a fi o alternativă foarte atrăgătoare şi pentru firile mai sportive. Şi anul acesta, Părintele Teodor Tare, fost ascorist, a venit în tabăra pentru studenţii creştini-ortodocşi pentru a sluji alături de Părintele Ciprian Negreanu şi Părintele Ovidiu Feldiorean, parohul satului Dăbâca, dar şi pentru a le oferi tinerilor posibilitatea de a participa la atelierul pentru supravieţuire. Părintele Teodor a fost instructorul principal al atelierului care a captivat majoritatea tinerilor interesaţi de cum poţi învăţa să aprinzi focul fără chibrituri, cum reuşeşti să găseşti punctele cardinale fără busolă sau cum să identifici locul potrivit pentru a construi un bordei în mijlocul pădurii, alungând anterior lupul sau ursul care ţi-ar fi putut pune în primejdie viaţa. Atracţia majoră a atelierului s-a dovedit a fi tiroliana construită peste o prăpastie din pădurea ce împrejmuieşte Dăbâca. Cu mic, cu mare, fete şi băieţi – toţi au trebuit să fie foarte curajoşi pentru a testa şi pentru a traversa o porţiune de traseu la o altitudine de câţiva metri deasupra unui teren prăpăstios. Senzaţiile au fost puternice şi aşteptate de mulţi, întrucât pentru tiroliană a existat un interes continuu şi s-au format cozi mari pentru a avea bucuria de a  încerca acest sport extrem.
A existat şi o echipă de volei în tabăra de la Dăbâca. Tinerii s-au ambiţionat şi s-au mobilizat pentru a forma o echipă şi pentru a participa la un campionat local. Echipa adversară a fost alcătuită din primarul localităţii, vice-primarul, funcţionari din administraţia publică locală şi alţi experţi în ale voleiului – veterani din Dăbâca, care odinioară formau o echipă veritabilă de volei, câştigătoare a multor premii naţionale. Competiţia a fost strânsă, iar scorul apropiat. Totuşi, cei cu experienţă de câştigători ai concursurilor de volei, echipa veteranilor din Dăbâca, au câştigat meciul amical.
O surpriză foarte frumoasă din partea organizatorilor taberei, dar şi din partea unor oameni cu inimă mare din localitatea Dăbâca, a fost atelierul de echitaţie. Unii au făcut primele încercări în călărie, alţii şi-au reamintit cum ar trebui să înşeueze un cal, iar cei mai pricepuţi au demonstrat că s-ar descurca foarte bine dacă ar fi lăsaţi să meargă la trap sau la galop pe un cal mai nărăvaş.
Momente cultural-artistice încununate de voie bună şi descoperitoare de talente
 Oana Raluca Băilă, vicepreşedinta ASCOR şi cea care s-a îngrijit de bunul mers al lucrurilor la bucătărie, de desfătarea olfactivă a participanţilor, dar şi de multe activităţi culturale, a organizat un atelier de teatru, în cadrul căruia, timp de câteva zile s-a montat, regizat, repetat şi interpretat o piesă de teatru inspirată din Faptele Apostolilor. Spectatorii au apreciat ingeniozitatea regizoarei, dar şi spontaneitatea, creativitatea şi talentul tinerilor actori.
Tot la capitolul activităţi culturale s-a încadrat şi spectacolul intitulat Seara talentelor. Propunerea de a organiza o asemenea serată a venit de la Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul şi îndrumătorul tinerilor din ASCOR şi din comunitatea Bisericii Studenţilor. Evenimentul a fost dedicat poetului, dar şi Preotului Alexei Mateevici, cunoscut mai ales pentru poezia Limba noastră.
Multe talente neştiute au fost descoperite pe scena Căminului cultural de la Dăbâca: cântece la chitară, recital de poezii, intonări de imnuri, o superbă suită de cântece populare inspirate din muzica maestrului Anton Pann pregătită în mai puţin de două zile şi interpretată în cadrul evenimentului de fete şi băieţi hărăziţi cu voci frumoase şi cu talent muzical deosebit. A impresionat şi momentul artistic în care doi tineri au jonglat cu diverse obiecte, au făcut scamatorii şi i-au binedispus pe spectatori aidoma marilor artişti de la circ. Seara talentelor a fost un moment inedit pentru tabără organizată de ASCOR, care a valorificat în cel mai bun cu putinţă mod oameni minunaţi, prompţi şi ingenioşi, tineri cu inimi pline de viaţă, dornici de a readuce şi de a păstra tradiţiile româneşti. Tot în cadrul acestui eveniment a fost interpretată şi Balada Martirilor Brâncoveni (Balada Sfântului Constantin Brâncoveanu), linia melodică fiind inspirată, de asemenea, din muzica lui Anton Pann. Emoţionantă şi redescoperitoare de adevăr istoric, balada a fost cântată nu doar în faţa participanţilor taberei, dar şi în faţa tuturor invitaţilor care au poposit la Dăbâca. Clipe cu atât mai speciale, cu cât anul acesta Biserica Ortodoxă Română comemorează 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni şi de la trecerea lor în rândul mucenicilor lui Hristos.
 
Vorbe de duh şi de încurajare din partea ierarhilor invitaţi în tabără de la Dăbâca
În cea de-a doua parte a taberei, au avut loc o serie de întâlniri cu mai mulţi ierarhi, pe care tinerii îi aşteaptă cu mare drag de fiecare dată. Iar ierarhii nu întârzie să vină, să participe la slujbe, să stea de vorbă cu cei din tabără şi să îi încurajeze în toate lucrurile bune pe care le fac.
ÎPS Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oferit multe binecuvântări arhiereşti, iar în cuvântul de învăţătură a ţinut să sublinieze că în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului „trebuie să medităm la importanţa împlinirii celor zece porunci, întrucât poruncile sunt făclie călăuzitoare pentru toţi creştinii”. Potrivit ÎPS Andrei, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu îi iubeşte pe cei ce împlinesc poruncile Mântuitorului şi îi ajută să izbutească în toate necazurile şi în situaţiile dificile.
Preasfinţitul Ignatie Mureşanul, Episcopul vicar al românilor din Portugalia şi Spania, cel de-al doilea invitat al taberei, a vorbit despre jertfa creştinului din zilele noastre, despre milostenie şi despre propovăduire, despre crucea ierarhilor slujitori în Occident, despre identitatea creştinilor aflaţi în afara hotarelor României, dar şi despre multe experienţe personale, în care a întâlnit oameni frumoşi, oameni mărturisitori, iubitori de Ortodoxie. PS Ignatie i-a îndemnat pe tineri să fie deschişi, să nu lase loc inhibiţiilor de tot felul să îi macine şi să le conducă viaţa. „Nu vă lăsaţi inhibiţiile să vă roadă. Un om inhibat e un om nefericit. De aceea, e foarte greu să ai un spor duhovnicesc. Povestiţi-vă sufletul! Să vă străduiţi să spargeţi carapacea sufletului. Acest lucru se poate înfăptui mai ales prin Taina Spovedaniei, acolo unde avem prilejul să vorbim cu Dumnezeu. Spovedania sparge toate lacătele!”, a îndemnat PS Ignatie. De asemenea, ierarhul i-a încurajat pe tineri să nu fie intimidaţi niciodată în faţa ştiinţelor despre existenţa sau non-existenţa lui Dumnezeu, încurajându-i să fie mărturisitori demni ai credinţei Ortodoxe. Potrivit Sfinţiei Sale, aceasta este jertfa unui tânăr creştin: cea de a-L urma pe Hristos şi cea de a demonstra că prin viaţa sa el este în contrast cu tot ce se întâmplă în jurul lui şi că el are puterea să îi destabilizeze pe cei din preajma lui. „Tinerii trebuie să aibă bucuria vieţii şi înţelepciunea unui suflet bine rânduit. Toate trebuie să fie în armonie. Nici propovăduire fără de măsură, dar nici laşitate de a propovădui”, a fost unul din mesajele-cheie ale PS Ignatie. 
Preasfinţitul Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord a fost alături de tinerii din tabără timp de aproape o zi. Foarte apropiat de tineri, foarte dornic de a povesti despre credincioşii din ţările scandinave, PS Macarie a oferit răspunsuri la întrebările care, în marea lor majoritate, s-au referit la Ortodoxia din ţările Europei de Nord. Sfinţia Sa a afirmat că ţările scandinave sunt cele mai secularizate ţări din toată Europa, iar misionarismul în aceste ţinuturi se aseamănă cu primele propovăduiri ale apostolilor. „În anul 2008 s-a reaprins candela misiunii în aceste ţinuturi. E o mare provocare să faci misiune în Occident, mai ales în ţările Europei de Nord. Mi-am asumat această misiune de apostol, deoarece am găsit acolo parohii foarte divizate, fără preoţi şi fără credincioşi. În 2008, existau doar trei parohii în Norvegia şi Danemarca. Acum sunt mult mai multe. Vin preoţi tineri care formează parohii noi, cu mulţi credincioşi râvnitori”, a afirmat PS Macarie. O altă preocupare a ierarhului este cea de a descoperi şi de a-i face cunoscuţi localnicilor pe sfinţii lor, sfinţi ale căror moaşte nu s-au mai păstrat, dar despre care mai există date biografice în bibliotecile sau arhivele acestor ţări. PS Macarie depune toate eforturile posibile de a traduce documente, de a cerceta arhivele, pentru a-i face pe europenii din Scandinavia, Norvegia, Danemarca, dar şi pe românii situaţi acolo, interesaţi de viaţa martirilor de pe aceste meleaguri. Drept dovadă pentru tot dragul pe care îl are pentru Sfinţii Europei de Nord, la sfârşitul întâlnirii cu tinerii din tabăra de la Dăbâca, PS Macarie le-a dăruit câte o iconiţă special pregătită pentru acest eveniment: Sfântul Ioan Valahul şi Sfântul Mucenic Hallvard Norvegianul – doi Sfinţi ocrotitori şi călăuzitori ai tinerilor, unul român şi unul norvegian, ambii martori mărturisitori martiri ai Mântuitorului nostru, Iisus Hristos.
ÎPS Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Mitropolitul Germaniei şi al Europei Centrale şi de Nord a atenţionat despre pericolul unui război, despre declanşarea răului din cauza păcatelor noastre, despre rugăciunea pe care trebuie să o înălţăm pentru toţi cei aflaţi în suferinţe şi boli, despre compătimire şi despre necesitatea de a ne apleca spre cei necăjiţi. Îndemnul ierarhului a fost să înmulţim rugăciunea, nevoinţa, asceza, pentru a ne curăţa mintea şi sufletul, pentru a ne vedea şi a ne plânge păcatele. „Trebuie să înmulţim rugăciunea, să strigăm la Maica Domnului şi la Dumnezeu pentru noi, dar şi pentru întreaga umanitate. Umanitatea se uşurează atunci când există asemenea oameni care îşi asumă păcatele şi se roagă pentru iertarea lor. Dumnezeu aşteaptă oameni rugători, care să înfrângă răul prin asceză, pin rugăciune şi prin pocăinţă.”, i-a îndemnat ÎPS Joantă pe toţi tinerii din tabăra de la Dăbâca.
Încărcaţi cu multe sfaturi duhovniceşti, fiind extrem de mulţumiţi de a fi petrecut împreună un timp al rugăciunii, al clipelor ziditoare izvorâte din toate activităţile desfăşurate în tabăra creştin-ortodoxă de la Dăbâca, tinerii au dat Slava lui Dumnezeu şi au adus rugăciuni de mulţumire Maicii Domnului pentru toate binecuvântările şi pentru toate bucuriile care i-au prididit în acest răstimp al taberei organizate de ASCOR Cluj-Napoca.
Tatiana Onilov
articol pentru Foaia Filocalia din Revista Renașterea septembrie 2014
 
 
O parte din pozele din tabara. 
 
 
 
 
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Doamne ajuta
 
Maine dimineata ne intalnim DIRECT la baza str Piezisa cu TOATE BAGAJELE la  ora 7 ( asadar nu va mai fi masina de bagale in spatele Cantinei ) si vom pune TOT ce avem in calele autocarelor cu care mergem.
 
Zona de la Dabaca e destul de calduroasa- am verificat 🙂 dormind o noapte acolo – asadar nu va luati cu voi cele mai groase plapumi 🙂
Va reamintim sa va aduceti mancare pt prima zi ( o sa ne straduim sa facem si noi mancare gatit inspre dupa-masa) .
Zona unde o sa amplasam corturile e undeva deasupra Bisericii, intr-o livada iar autocarul nu va putea sa intre decat pana langa Biserica si de acolo va trebui sa caram noi bagajele … asadar sa nu uitati bratele puternice acasa 🙂
 
Doamne ajuta sa ajungem cu bine in tabara si sa ne fie de folos tuturor!

+++++++++++++++++++++++++

Dragă ascorist/ taberist 🙂 ,
 
Tabăra ASCOR de anul acesta va avea loc la DABÂCA, jud. Cluj, în apropiere de Luna de Jos, în perioada 4-14 august.
 
Pentru buna desfășurare a taberei, va rugăm SĂ ADUCETI NEAPĂRAT:
1. sac de dormit și izolir; pătură (dacă sacul e prea subțire sau dacă limita de îndurare personală a frigului e prea mică)
2. cort (cei care au); 
Parintele Ciprian va roaga pe toti sa faceti cumva rost de cort, sac de dormit, izolir (imprumutat sau cumparat) sau daca vreti sa imprumutati unul pentru tabara (cu eticheta si numele). Cei care nu au cort si nici nu s-au putut uni cu cineva, cel mai probabil se vor intoarce acasa.
Pentru ca s-au anuntat foarte multe persoane ce nu au cort (+ sac de dormit + izolir), nu garantam ca vom avea locuri suficiente pentru toti. Revenim cu rugamintea de a va face rost / inchiria / cumpara, pentru ca exista riscul sa nu aveti unde sa dormiti. Va rugam sa o contactati pe Lorena de cum rezolvati aceasta problema. Consideram ca este o achizitie necesara celor ce vor sa vina in taberele noastre , pentru ca vor avea ocazia sa-l foloseasca anual. De asemenea, dacă aveți corturi în PLUS, vă rugăm să ne anunțați. 
 1.  Cortul  e neapărat să fie asigurat cu folie de plastic pe deasupra pentru a fi apărat de ploaie (recomandat si pe dedesubt). Zona este parțial friguroasă si nu stim daca avem magazin de unde să cumpărați dacă nu aduceți de acasă.
 2. haine groase și căciulă pentru dormit (dimineața și seara e nevoie de geacă și polar/fleece) 
 3. pelerină de ploaie 
 4. papuci rezistenți la apă (cizme sau bocanci – pentru rouă și pentru ploaie)
 5. echipament de drumeții (rucsac, bocanci etc.)
 6. sfoară și prinzători de rufe
 7. pălărie de soare
 8. 1 borcan gem, 1 borcan zacuscă și dacă puteți și miere de albine sau murături (aceste alimente nu se vor cumpăra pentru a nu îngreuia costul taberei și pentru că sunt mai gustoase pregatite acasa)
 9. cafea- noi nu vom cumpara deloc, deci vom putea face doar daca aduceti dvs.
 10. lanternă (acolo este curent electric doar lângă clădiri, iar zona corturilor e în întuneric și e dificil seara fără lanternă)
 11. detergent, daca vreti sa va spalati hainele
 
Cei care doresc MAI POT ADUCE:
–         plante de ceai  ( tei, menta, cimbrisor etc.)   
–         șorțuri de bucătărie
–         bulion de casă
–         compot sau alte bunătăți
–         sah, palete de badminton sau alte jocuri
–      alte produse alimentare (zahăr, faină, paste, ulei etc.) 
–         ciocan/topor, foarfeca.
 
Va rugam sa va SCRIETI NUMELE PE FIECARE BAGAJ  in parte, inclusiv pe izolir pentru ca, din experienta altor ani, e mai usor sa facem distributia si sa recuperam bagajele pierdute.
 
PLECAREA va fi LUNI, 4 august 2014:
–         ora 6:30 – încărcarea bagajelor la Cantina din Hasdeu 
–         ora 7:30 – plecare cu autocarul de la baza str. Piezișă
 
ÎNTOARCEREA va fi MIERCURI, 14 august 2014, dupa-masă.
 
Cei ce vor veni în tabără mai târziu au ca variante de transport:
a)   cursele Cluj-Dabaca  – telefon 0744 874173
 
 
 
 
 
 
 
 
Cluj Napoca – Dabaca | Curse autocare, microbuze si auto…

Program transport curse de autocar si microbuze Cluj Napoca – Dabaca , orele de plecare și sosire, prețul călătoriei Cluj Napoca – Dabaca , stațiile și autogă…
 
Preview by Yahoo
 
 
 
b)    cei care vin cu mașina personală trebuie să urmeze traseul Cluj- Dabaca http://distanta.ro/dabaca-cluj/cluj-napoca
 
Cei care veniți mai târziu sau la sfârșitul săptămânii vă rugăm să anunțați pe grupul de discuții ASCOR sau pe un bilețel la afișierul de la Biserică pentru a vă grupa și a veni mai mulți împreună.
Cei care vin mai târziu își pot trimite bagajele cu mașina de bagaje care pleaca luni, însă trebuie să lipească etichete cu numele pe fiecare dintre ele.
 
Din câte știm este semnal pentru toate rețelele telefonice.
 
Pentru prima zi va rugăm SA AVETI MANCARE LA VOI, caci va dura putin până ne organizăm cu bucătăria si, astfel, vom manca impreuna doar la cina. 
 
În tabară va fi zilnic Sfânta Liturghie, Vecernie ( Paraclisul Maicii Domnului) și Discuții cu Părintele Ciprian, ateliere (muzică psaltică, toacă, cusaturi pe panza, călărie, cusut opinci, litografii, metaniere, cioplituri în lemn, modelaj de Fimo, lectură etc.).
 
 
IMPORTANT:
 1. Fiecare partcipant va trebui să ajute la bucătărie într-o zi.
 2. Bagajele nu vor putea fi lăsate la Bisericuță după ce ne întoarcem din tabără.
 3. Probabil vom primi vizita IPS Serafim Joanta si a altor episcopi, inclusiv a PS VASILE si a IPS ANDREI.
 4. Dusurile vor fi in cabine de lemn, cu apa carata cu galeata de la bucatarie, deci, pentru cei foarte preocupati de igiena personala, ar fi bine sa stie ca este probabil ca ei sa nu poata face dus chiar in fiecare zi 🙂
 5. Toti cei care nu stau toata perioada taberei sunt rugati sa ne anunte atat atunci cand AJUNG in tabara, cat si atunci cand PLEACA. (Lorena sau Oana Raluca). 
VA ASTEPTAM!
 

 

+++++++++++++++++++++

Anul acesta, tabăra studenţească de vară se va desfăşura în perioada 4 – 14 august în localitatea Dăbâca, Jud. Cluj lângă fosta Cetate Dăbâca.

http://distanta.ro/cluj-napoca/dabaca-cluj

Şi în această tabără veţi putea participa cu toţii la discuţiile folositoare cu părintele Ciprian Negreanu şi cu voia lui Dumnezeu, alţi deosebiţi invitaţi.  Printre activităţile pe care le vom face se numără  atelierele  (supravieţuire, toacă, cântece tradiţionale româneşti, icoane litografiate, cioplituri în lemn după modele tradiţionale, metaniere, cruciuliţe, coşuri), competiţii sportive, drumeţii şi explorarea împrejurimilor (vechea Cetate din Dăbâca ce se zice că ar fi fost reşedinţa Voievodului Gelu), vom încerca să aflăm istoria acestui loc de la oamenii din sat şi să aflăm cum îşi petreceau viaţa înainte.

Cazarea va fi doar la cort, iar mesele vor fi adevărate agape, pregătite de echipe formate din participanţi, precum ne-am obişnuit şi în anii trecuţi.

Preţul taberei va fi de 190 lei pentru toate zilele sau 15 lei pe zi.

Lorena Anca  0740 789 418

Vă aşteptăm cu mare bucurie!

 

tabara ascor cluj dabaca 2014

 tabara ascor dabaca 2014