LUNI, 25 noiembrie, l-am avut ca  invitat pe Înaltpreasfinţitul SERAFIM JOANTĂ, mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. 

La ora 18:00,  Înaltpreasfinţia Sa a participta la slujba Vecerniei la Catedrala mitropolitană şi a tinut un cuvânt de folos urmând ca la ora 20:00 să se întâlnească într-un dialog cu tinerii la amfiteatrul de la Facultatea de Chimie  (Str. Aranz Janos, nr. 11). Tema acestei seri va fi ,,DRAGOSTEA, care acopera multimea de pacate”.

Tot saptamana aceasta, MIERCURI, 27 noiembrie, l-am avut invitat pe Părintele Alexandru Boian,  preot român ortodox din estul Serbiei (Valea Timocului), paroh de Malainița și Remesiana, precum și protopop al Protopiatului Dacia Ripensis (fiind hirotonit de Preasfintitul episcop roman Daniil de Vârșeț).

Ceea ce ne-a determinat sa il invitam pe Parintele Alexandru  este curajul,  mucenicesc am putea spune, pe care il arata in misiunea sa ca preot. În anul 2003, Parintele Boian a ridicat la Mălăinița din fonduri proprii, pe un teren aflat în proprietatea sa, prima biserică ortodoxă română din Serbia de răsărit. Urmează un conflict îndelungat cu autoritățile sârbe, care cer demolarea lăcașului, invocând ilegalitatea acestei construcții.

Pornind de la acest incident, se cuvine precizarea ca romanii din Valea Timocului sunt ultima mare minoritate din Europa, lipsita de drepturi elementare. Autoritatile nu tin cont de faptul ca zeci de mii de frati timoceni nu au nici o scoala si nici o biserica romaneasca, desi sunt romani.

Gesturile de aparare ale Parintelui au fost si sunt sustinute de Biserica Ortodoxa Romana de care apartine, si de catre  statul roman.

Miercuri, la ora 18:00 la Catedrala mitropolitană Cluj Napoca, Parintele Alexandru Boian a participat la slujba Vecerniei şi a tinut un cuvânt de folos urmând ca la ora 20:00 la amfiteatrul de la Facultatea de Chimie  (Str. Aranz Janos, nr. 11) să se întâlnească într-un dialog cu tinerii.


Vă mulţumim pentru participare!

 

IPS Serafim Joanta SITEEEEEEEEEEEEEEEE

Pr Boian Alexandru