Joi, 28 ianuarie 2016 la ora 19:30, a venit pr. Ionel Adam de la parohia Borşani (jud. Bacău) să ne vorbească despre persoana ieroschimonahului Nil Dorobanţu.  Întâlnirea a avut loc la Biserica Studenţilor (Str. Haşdeu, nr. 45).

Vă mulţumim pentru participare!

În cadrul discuţiilor cu tinerii de marţi 02 februarie şi joi 04 februarie, s-a abordat tema fenomenului Vladimireşti şi s-au tras concluzii asupra criteriilor care ne ajută să ne dăm seama dacă un om, sau fenomen este în slujba lui Dumnezeu sau de la Dumnezeu.

https://www.ascorcluj.ro/wp-content/plugins/ascor-extend/audio-player.php?recording=2054

https://www.ascorcluj.ro/wp-content/plugins/ascor-extend/audio-player.php?recording=2053

 

Despre părintele Nil Dorobanţu ştim că a fost licenţiat în Teologie, Filosofie şi Litere (toate facultăţile absolvindu-le cu Magna cum Laudae), doctorand la Teologie sub grija Pr. Dumitru Stăniloae, absolvent a patru ani de Drept, absolvent al Şcolii de Stenodactilografie, a intrat în monahism la Mănăstirea Cernica, luând numele de Nechifor.

În anul 1948 a fost hirotonit ierodiacon la Zaclău (Tulcea), în 1949 ieromonah, în 1952, la 5 august este tuns în schima mare, la recomandarea părintelui Benedict Ghiuş, la mănăstirea Sihăstria, luând numele de Nil, şi am fost schivnicit de ieroschimonahul Daniil Sandu Tudor.

A fost secretar eparhial, director de studii la seminarul monahal, stareţ şi duhovnic la mănăstirile: Tarniţa (Vrancea), Măgura Ocnei şi Bogdana (Bacău), Nechit, Tarcău, Văratec (Neamţ).

În 1956, pe 3 ianuarie a fost arestat şi ţinut 120 de zile în temniţă, fără să fi fost judecat, supus la batjocură şi la tortură. La 24 aprilie a fost judecat şi achitat, după ce a fost supus expertizei medicale a 20 de medici şi declarat sănătos. Motivul întemniţării sale a fost “misticismul”.

informaţii preluate de pe http://nildorobantu.ro/biografie/

 

 

Pr. Ionel Adam + Nil Dorobantu ASCOR CLUJ