Impresii din pelerinaj
Fiind primul pelerinaj împreună cu ASCOR, am pornit pe drum cu oarecari emoții, cam ca la un fel de primă întâlnire. Nu știi la ce să te aștepți, așa că speri să iasă bine. Și se pare c-a ieșit mai bine de-atât.
Am întâlnit oameni frumoși cu adevărat. M-ați impresionat cu dragostea voastră și grija reală și concretă unii pentru alții, răbdarea nesfârșită în neputințe, merele azvârlite prin poiană, toaca neîncetată, apa împărțită fără rezerve (în ciuda disconfortului evident al „cărătorului”), cântările duioase către Sfinți, pungile cu covrigei, biscuiți și bomboane călătoare prin autocar. Recunosc, tare sper că s-a „luat” ceva și pe mine. Am simțit o bucată din confortul și familiaritatea vechilor prietenii: de-ți vine să taci, taci; de-ți vine-a te ruga, te rogi; de a vorbi, găsești și-un om bun.
 
Pe scurt, din pelerinaj:
Întâlnirea cu Părintele Arsenie la Semlac a fost într-adevăr deosebită și specială. Cred ca fiecare dintre noi a avut o discuție serioasă cu Părintele, pe care mai apoi a continuat-o și pe drum înapoi.
 
Punctul următor, Bezdin – un nume parcă scos de prin deșert de undeva (iar cele 35 de grade de-afară, veneau doar să confirme) – s-a dovedit un loc de poveste. Aici, Sf. Chiril ne-a primit răbdător și ne-a ascultat pe fiecare. Mănăstirea e impresionantă încă de departe, iar pe măsură ce te apropii, ajungi să rămâi din ce în ce mai uimit de prezența ei „încăpățânată” în timp. Apoi pictura bisericii te învăluie și te cuprinde fără să știi exact în ce moment, și tot ce poți face e să constați că nu-ți vine nicicum să-ți dezlipești ochii de pe tavan, încerci să prinzi si să pricepi fiecare episod pictat, să-ți aduci aminte cum și unde l-ai mai vazut, cum era în altă parte. Ce culori frumoase și delicate, și cum s-au mai păstrat ele de-atâta vreme!
 
Mănăstirea Bodrog. Alt loc care străbate vremurile, venind de demult. 1177 ni se spune că e anul primei atestări documentare. În afara clădirilor și a altor lucruri de mâini omenești (biserica, paraclisul, porțile sculptate cu îngeri și sfinți, și toată curtea te îmbie la rugăciune tihnită și pace), răzbate un aer de ortodoxie curată, venită și ea de demult, atât prin prezența părinților rezervați și scumpi la vorbă (și vedere), cât și prin muzeul mănăstirii, care adună o frumoasă colecție de istorie creștină. O altă bucurie mare, într-adevăr.
 
În drum spre casă, Sf. Ioan Iacob Hozevitul ne-a oprit la Piatra Craiului, parcă să ne încheie ziua cum se cade – cu Vecernia. Un loc frumos, deasupra pădurii, unde se coboară îngerii să cânte, cam asta am înțeles eu din popasul nostru la Mănăstirea Piatra Craiului, alături cuvintele calde ale Părintelui Antonie, care ne-a invitat cu atâta dragoste să-i mai trecem pragul („în timpul săptămânii, că e mai liber”).
 
Închei mulțumindu-vă, dragi ASCOR-iști, că m-ați primit printre voi.
Sper să ne vedem cu bine și la următoarele astfel de isprăvi.
Doamne, ajuta!
Roxana Cosma.

_____________________________________________

Alte impresii din pelerinaj

Dacă pentru început aveam îndoieli în legătură cu mersul în pelerinaj, gândindu-mă la parcurgerea celor 20 km în căldură, pe parcursul pelerinajului mi-am reamintit de ce imboldul de a merge a fost mai puternic decât diferite temeri ale mele.

Prima oprire a fost la Semlac unde am călcat pragul casei unor gospodari adevărați, oameni frumoși și cinstiți care țin cu mare evlavie „poza” Pr. Arsenie Boca care lăcrimează. Ca de fiecare dată părintele și-a făcut simțită prezența. Dacă în autobuz Silviu ne-a anunțat că „poza” nu mai lăcrima de o vreme, în timp ce stăteam la rând pentru a ne închina, cineva ne-a anunțat că aceasta a lăcrimat din nou. Desigur, putem fi sceptici, dar pentru mine a  fost ca un răspuns al părintelui.

Pe urmă, am ajuns la moaștele Sf. Chiril de la Bezdin. Aici, în ciuda pustietății locului, Sf. Chiril umple atât spațiul gol (de oameni) al bisericii, cât și sufletele celor care vin cu liniște și bucurie.

Obosiți fizic, dar întăriți sufletește am ajuns spre seară la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, un loc cu o istorie impresionantă care găzduiește o frumoasă icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului. A doua zi am participat la Sf. Liturghie stând la umbra castanilor și teilor. Dumnezeu a rânduit astfel lucrurile încât să primim  Sf. Împărtășanie pe care am simțit-O ca o încununare a tot ceea ce se întâmplase până atunci.

Ca după orice pelerinaj sau timp petrecut în marea familie a ASCOR-ului, m-am întors acasă mai puternică, mai veselă și cu o înțelegere tot mai clară a ceea ce înseamnă comuniune.

Doamne ajută!

Gina Oprea

 

_____________________________________

Urmatorul pelerinaj pe jos si cu bicicleta va fi în perioada  02-03 iulie 2016 in judetul Arad in localittatea Şemlac la icoana Parintelui Arsenie Boca, ce lacrimeaza, Manastirile Bezdin si Bodrog.

Vom porni cu autocarele la ora 4:00 noaptea de vineri spre sambata de la Casa de Cultura a studentilor spre Semlac unde ne vom inchina.

Vor porni apoi cei car vor merge cu bicicleta spre Man. Bezdin si apoi spre Man. Hodos-Bodrog (39 km), sau pe jos pe traseul Şemlac – Man. Bezdin  (21 km).

La Man. Bezdin se afla moastele Sfantului Chiril de la Bezdin, fiind una dintre putinele manastiri sarbesti din Romania.

Ajunsi la Bezdin pe jos, ne vom urca in autocare si vom merge la Măn. Hodos-Bodrog.

La Man. Bodrog vom ramane peste noapte, exista aprox 50 locuri de cazare si posibilitate de dormit mai mulţi în camere cu saci de dormit pentru alţi 50 de pelerini..

A doua zi vom participa la Sfânta Liturghie.

Daca sunt doritori va exista si un mijloc de transport pentru cei care nu vor să ramana peste noapte la manastire si sa revina la Cluj.

Pretul transportului este de 70 lei, cazarea si.masa de duminica la pranz sunt asigurate de manastire, la inscriere fiind nevoie de  achitarea unui avans de min 35 lei din costul total al pelerinajului.

Necesar pe jos: haine adecvate mersului pe jos dar şi mănăstirii, haine de dormit si de duminica (pt cei ce raman pe noapte se poate face un bagaj separat de cel pentru mersul pe jos care sa ramana la autocar), pelerina de ploaie sau umbrela, ceva de acoperit capul de soare, mancare pt ziua de sambata, apa.

Necesar pentru biciclisti: cele de mai sus împreună cu casca, bicicleta, camera de rezerva.

Inscrieri si detalii la Silviu Mincu 0752504390 sau Valeria Nita 0755016833.

Recomandare1: daca vreti sa puneti pomelnice sa le scrieti de acasa ca sa nu pierdeti din timpul dedicat Manastirii.

Recomandare2:daca doriti puteti aduce flori pentru icoana Parintelui Arsenie de la Semlac sau cate ceva  pentru manastirea Bodrog.

Va asteptam cu bucurie!

Primim persoane de toate varstele dornice de jertfa si rugaciune.