Având zi de sărbătoare pentru Bisericuța noastră în 26 septembrie, când ne aducem aminte de minunea de la mormântul sfântului Ioan Evanghelistul, ne-am gândit că cel mai frumos putem să îl cinstim, în cele ce se văd, luându-ne portul românesc de sărbătoare !
 
Așadar pentru că se găsesc din ce în ce mai greu aceste straie de sărbătoare dar și din dorința de a învăța noi înșine să le facem, am pus de ȘEZĂTOARE în această zi de sărbătoare!
L-am cinstit pe Sf. Ioan mergând la Sfânta Liturghie  iar apoi am deschis vernisajul  expoziției de cămăși adunate de noi de prin satele transilvane și cele din colecția Asociaţiei Zestrea, la care Sebastian Paic s-a străduit să adune piese foarte rare si frumoase.
De la ora 13:30 am fost așteptați la Muzeul Etnografic al Transilvaniei pe str. Memorandului nr 21. Întâi am vizitat tot muzeul iar apoi ni s-a prezentat o colecție cu cele mai deosebite ii pe care le au dânșii.
De la ora 18:00, demisolul Bisericii din Hașdeu a fost gazda Șezătorii propriu-zise unde am încercat să reconstituim momentul șezătorii așa cum decurgea el în mod tradițional, cu cântece specifice, istorioare, povești iar doamna MARIA LEȘE  a fost invitata noastră specială și ne-a bucurat cu cântecele dânsei.
 
Sâmbătă, 27 septembrie , de la ora 11:00 ne-am  adunat la  o SEZĂTOARE în AER LIBER, în Parcul Etnografic Naţional ” Romulus Vuia” de pe str Tăietura Turcului, în Hoia. Șezătoarea a fost  și prilej de discuție despre ce a reușit fiecare să facă până în prezent, ce experiențe a avut, ce materiale folosește ș.a. Ne-am putut bucura din nou de cântecele doamnei MARIA LEȘE și de cele ale  SUZANEI VLAD, precum și de CETERAȘII DE LA FRATA, care ne-au dat prilej de joc, așa cum știm că se obișnuia la șezătorile tradiționale. 
 
Așadar, nădăjduim ca aceste evenimente să vă fi bucurat atât pe cei/cele ce s-au apucat de cusut ii dar și pe cei ce au vrut să-și creeze o imagine corectă asupra ceea ce ÎNSEAMNĂ O CĂMAȘĂ TRADIȚIONALĂ din TRANSILVANIA și să poată recunoaște specificul fiecărei zone, în atmosferă de sărbătoare, comuniune și voie bună!
 
Vă mulţumim pentru participare!
 
 

sezatoare ASCOR CLUJ PT SLIDER

AFIS sezatoare CAMASA ROMANEASCA DIN TRANSILVANIA ASCOR CLUJ MARIA LESE